Tricktyverier
Tricktyveri er en form for tyveri, som især ældre mennesker kan komme ud for i hjemmet. Tricktyverier sker, når den ældre bedrages til at lukke en fremmed ind i sit hjem. Det kan være en person, som udgiver sig for at være hjemmeplejer, læge eller politimand eller som foregiver at ville låne telefonen, låne papir og blyant for at skrive en besked til en nabo/underbo/overbo, ønsker et glas vand, o.l. for derefter at stjæle værdier fra den ældre. Dette kan man forholdsvis let beskytte sig imod. Her er nogle gode råd:
Lav faste aftaler med folk, der skal besøge dig, f.eks. hjemmehjælpere, håndværkere, sygeplejersker, familie og andre. Bed dem om at overholde aftalerne.
Lad være med at lukke folk ind, som du ikke kender. Spørg eventuelt efter legitimation, hvis du kommer i tvivl.
Undgå at have for mange kontanter eller andre værdier liggende. Hvis penge og værdier opbevares hjemme, så vælg et sikkert sted - og samme sted hver gang. Hvis du bor alene, så lad være med at "skilte" med det. Forbogstav og efternavn på dørskiltet er nok.
Vær opmærksom på "fremmede" i kvarteret, og snak gerne med din nabo, andre beboere i opgangen eller på vejen. Et godt forhold til dine naboer kan give tryghed i hverdagen.
Tal med din bank om mærkning af bankbøger og brug evt. bankboks.
Betal dine regninger via Pengeinstitutternes Betalingsservice (BS).
Få monteret en sikkerhedskæde eller bøjle af god kvalitet - gerne kombineret med en dørspion. Luk altid op med sikkerhedskæden på, så du kan se, hvem der står udenfor.
Få en låsesmed til at se på din dørlås. Det kan være, at der skal en ny og bedre lås i - eller en ekstra lås.
Lås omhyggeligt, når du går hjemmefra. Er du hjemmefra i længere tid, så giv besked til din nabo/underbo/overbo eller en anden på vejen og bed vedkommende om at holde øje med din bolig og fjerne tegn på, at du er væk - f.eks. fjerne reklamer og post på dørmåtten eller i postkassen.
Per Kanding
(Artiklen er med tilladelse skrevet ud fra Det Kriminalpræventive Råd's pjece: "Tricktyverier mod ældre").